Na hlavný obsah

Az orvosi szakszervezetek kezdeményezték a kórházak finanszírozásának felülvizsgálatát

Az Orvosi Szakszervezetek Szövetsége (LOZ) panaszt nyújtott be az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalhoz (ÚDZS) az egészségbiztosítók eljárásának felülvizsgálatára a kórházaknak szánt pénzeszközök újraosztásával kapcsolatban.

Az orvosi szakszervezetek kezdeményezték a kórházak finanszírozásának felülvizsgálatát
Foto: TASR

Az előlegek összege szerintük az állam kárára eltérő. Erről Peter Visolajský, a szakszervezet vezetője tájékoztatott. Az ÚDZS megerősítette a TASR-nek, hogy megkapta a panaszt.  „A biztosítótársaságoktól és a behajtási tervből is származó pénz a kis magánkórházakban köt ki, csak veszteséget okoz, és egyre több beteg kerül az állami kórházakba“ – jelentette ki Visolajský. Rámutatott, hogy a magánkórházak az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosítási Pénztártól (VšZP) diametrálisan magasabb előlegeket kapnak, mint az állami kórházak.

Az ÚDZS értékelni fogja a beadványt. „Ezt követően az Egészségbiztosítókról és az egészségügyi ellátás felügyeletéről szóló törvénynek megfelelően fog eljárni az ügyben“ – tette hozzá a hivatal szóvivője, Monika Hudecová. 

A pénzek újraosztásával kapcsolatban a szakszervezetek március végén az egészségügyi biztosítók ellenőrzését követelték Eduard Heger ideiglenes miniszterelnöktől. Az állami biztosító visszautasította a „kétes“ pénzátcsoportosításra vonatkozó állításokat. A Szlovák Kórházak Szövetségének (ANS) vezetője, Marián Petko sem ért egyet a kezdeményezéssel.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban