Na hlavný obsah

Hero: 907 millió euró jut a roma közösség megsegítésére az új programidőszakban

A szociális terepmunka és a közösségi szolgáltatások 150 marginalizált roma közösségben járultak hozzá az egyes életkörülményekkel, társadalmi helyzetekkel való könnyedebb megbirkózáshoz, nagyobb önállóságot és új dolgok elsajátítását eredményezve - véli a romaügyi kormánybiztos.

Ján Hero.
Foto: TASR

Ján Hero romaügyi kormánybiztos március 29-én, szerdán a Magas-Tátrában tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a roma közösségekért felelős kormánybiztosi hivatal által végrehajtott ún. soft projektek összesen 64,4 millió eurót tettek ki a záruló hétéves programidőszakban. Az elkövetkező években mintegy 907 millió eurót fordítanak európai uniós forrásból a romakérdés megoldására.

„A marginalizált roma közösségeken túl a projekttevékenységeket folytató települések vagy városok lakosságát tekintve is pozitív előnyökről számoltak be. Egyedi és innovatív projekteket is megvalósítunk. Az Inklúzió az óvodákban nemzeti projekttel növeltük a roma gyermekek iskoláztatását, és hidat teremtettünk az iskola és a család között“ – mutatott rá Hero.

Hozzátette: Szlovákia történetében először a Telekrendezés támogatása országos projekt révén beindult a roma lakhelyek alatti telkek vagyonjogi viszonyának rendezése.

„Ennek köszönhetően 19 településen sikerült részlegesen rendeznünk és átruháznunk a telkeket” – mondta Hero, hozzáfűzve, hogy több mint félszáz önkormányzat erősítette meg érdeklődését az adott település roma telepének egészét érintő, átfogó telekrendezés iránt.

Elmondása szerint az egyik országos projekt keretében közel 7 ezer ember jutott álláshoz, és mintegy 3 ezer embert mentesítettek adósságaitól. Létrejött az új roma közösségi atlasz is, amely 825 szlovákiai települést foglal magában.

A kérdés átfogó megoldására az új programidőszakban több mint 907 millió euró európai uniós forrást különítenek el az egyes tárcáknak.

„Szeretnénk összekapcsolni a beruházási projekteket, illetve a roma és nem roma közösségekkel való munkát. A cél az, hogy 60 olyan települést találjunk, ahol az átfogó megközelítést követve befektetési és nem befektetési intézkedéseket alkalmaznánk“ – tette hozzá Ján Hero romaügyi kormánybiztos.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban