Na hlavný obsah

Sárgaság ütötte fel a fejét a kassai Luník IX lakótelepen és Szepsiben

Két helyen is A típusú hepatitis-járvány kitörését regisztrálta a Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal. Az egyik góc a kassai Luník IX lakótelepen, a másik Szepsiben van. A kassai lakótelepen 166, Szepsiben 32 beteg van. A kassai gyermekkórházban 18 fertőzöttet ápolnak.

Foto: iStock

Két helyen is A típusú hepatitis-járvány kitörését regisztrálta a Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ). Az egyik góc a kassai Luník IX lakótelepen, a másik Szepsiben van – tájékoztatott az RÚVZ járványügyi osztályának vezetője, Veronika Tarkovská. A kassai gyermekkórházban (DFN) 18 fertőzöttet ápolnak.

„A Luník IX lakótelepen, a marginalizálódott lakosság körében 166 beteget regisztráltunk, Szepsiben 32 fertőzött van“ – mondta Tarkovská.

A szakember hozzátette, tekintettel arra, hogy hosszú a betegség lappangási ideje, hogy a vírus könnyen terjed – a piszkos kezek betegségének is nevezik a sárgaságot – valamint arra, hogy népes családok élnek együtt szűk helyeken, nem lehet számítani arra, hogy a mostani tavaszi szünetben jelentősen visszaszorulna a megbetegség.

Dana Hudáčková, a gyermekkórház fertőzőosztályának vezetője elmondta, a sárgasággal kórházba került gyerekek közül a legfiatalabb tíz hónapos, a legidősebb pedig kilencéves

„Általánosságban véve stabil az állapotuk“ – tájékoztatta a TASR-t, és hozzátette, egyelőre elég férőhely van az osztályon.

„A gyermekkórház vezetése figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, együttműködik a regionális közegészségügyi hivatallal, és megteszik a szükséges óvintézkedéseket, hogy ne kelljen korlátozni az egészségügyi ellátást“ – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Andrej Koman, a kórház igazgatója.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Régió rovatban