Na hlavný obsah

Raši: Ha még a héten jóváhagyják, akkor július 1-jén lehetnek az előrehozott választások

Ha még a héten elfogadnák az előrehozott választások korábbi időpontját, akkor akár július 1-jén is megtarthatnák azokat - nyilatkozta Richard Raši független honatya. A parlamenten kívüli Hlas-SD alelnöke A pandémia áldozatainak emléknapja alkalmából a járványkezelés irányításában tapasztalt kormányzati kudarcokról, ill. a magas halálozási arányról beszélt.

Richard Raši
Foto: TASR

Ha még a héten elfogadnák az előrehozott választások korábbi időpontját, akkor akár július 1-jén is megtarthatnák azokat – nyilatkozta Richard Raši független honatya, a parlamenten kívüli Hlas-SD alelnöke.

Raši megismételte, hogy a Hlas-SD önállóan indul a választáson, de a jelöltlista nyitott a magas színvonalat képviselő szakértők előtt, például a Dobrá voľba soraiból. Raši szerint azonban erről nem folytatnak aktív tárgyalásokat.

A COVID-19 világjárvány áldozatainak emléknapja alkalmából Richard Raši a járványkezelés irányításában tapasztalt kormányzati kudarcokról, valamint a magas halálozási rátáról beszélt.

„Ma van az utolsó nap, amikor még kiírhatnák júniusra a választásokat. Sajnos ez az SaS miatt nem fog megtörténni“ – szögezte le Raši, kifogásolva az SaS lépéseit. Elmondása szerint az SaS volt az egyik kezdeményezője a kormányzattal szembeni bizalmatlansági indítványnak, de dacára ennek nem támogatta a lehető legkorábbi választási időpont kihirdetését. Mint rámutatott, ezzel összefüggésben is még 10 hónapig az ideiglenes kabinet kezében marad az ország irányítása.

Az első feljegyzett szlovákiai koronavírusos eset évfordulója kapcsán felidézte azt a statisztikát, amely szerint Szlovákiában volt a második legmagasabb halálozási arány az Európai Unión belül 2020-2022 között, rámutatva, hogy ekkor Igor Matovič és Eduard Heger kabinetje volt kormányon. Raši felrója nekik, hogy ahelyett, hogy a szomszédos országok járványellenes intézkedéseiről vettek volna példát, szerinte kaotikusan, tudományos szempontokat nélkülöző döntéseket meghozva kezelték a járványt.

Zuzana Dolinková, a Hlas-SD alelnöke felhívta rá a figyelmet, hogy újabb járóbetegellátási válság elébe nézünk. Szerint bár a kormány ígért pénzt a rendelőknek, ám a biztosítóknak még mindig nem folyósított forrásokat. Éppen ezért felszólította Eduard Heger ideiglenesen kinevezett miniszterelnököt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a források felszabadítása érdekében, hogy a biztosítók szerződést tudjanak kötni a rendelőkkel, és a betegeknek ne kelljen új orvosokat keresniük. Egyúttal felszólította a megbízott kormányfőt, hogy vegye elejét annak, hogy veszélybe kerüljenek a források lehívása az egészségügy számára a helyreállítási tervből.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban