Na hlavný obsah

Kiszállhat a V4-csoportból Csehország Orbán oroszbarátsága miatt?

Petr Pavel megválaszott cseh államfőt március 9-én iktatják be hivatalába.

Kiszállhat a V4-csoportból Csehország Orbán oroszbarátsága miatt?
Petr Pavel Foto: TASR

„Szükségtelenül simulékony korrektséggel“ kezelik Magyarországot az európai politikusok – mondta az Európai Bizottság egyik alelnöke, Vera Jourová egy nyilvános vitán pénteken. A beszélgetésen a megválasztott cseh köztársasági elnök is részt vett: Petr Pavel élesen bírálta Magyarországot és annak miniszterelnökét oroszpárti nézetei miatt, majd arról beszélt, mennyire reális, hogy országa továbbra is a V4-ek tagja maradjon, ha „alapvető dolgokban“ sem értenek egyet a többi taggal.

„Magyarország már régóta a saját útját járja“ – mondta Petr Pavel, a január végén megválasztott új cseh köztársasági elnök, aki Vera Jourová igazságügyi biztossal vett részt egy a Café Evropa által szervezett beszélgetésen, melyet élő adásban közvetítettek – írta meg az euractiv.

Pavel eddig még nem nyilvánított véleményt Magyarországnak az orosz-ukrán háború kitörése óta tanúsított hozzáállásával kapcsolatban, de most ő is kritizálta Magyarországot, különösen Orbán Viktor miniszterelnök oroszbarát hozzáállása és az általa hangoztatott oroszpárti nézetek miatt. A magyar miniszterelnök épp a múlt héten jelentette ki nyilvánosan, hogy országa fenntartja kapcsolatait Moszkvával, hozzátéve: Magyarország „nem tart attól, hogy Oroszország fenyegetést jelentene Európára vagy Magyarországra nézve.“

A hivatalába március 9-én beiktatandó politikus ezután Csehországnak a V4-ekben betöltött szerepéről beszélt.

„Ha nem értünk egyet az alapvető dolgokban sem – mint amilyen az Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő kapcsolat – akkor ez egy fundamentális probléma a visegrádi négyek számára“ – mondta, majd hozzátette: jelen körülmények között kérdés, hogy Csehországnak továbbra is a V4-ek csoportjában kéne-e maradnia.

A cseh államfő szerint a Visegrádi négyek soros elnöksége alatt, mely 2023 júliusában esik rájuk, mindenképpen foglalkozni kell ezekkel az „alapvető kérdésekkel“. Addig is, „nagy figyelemmel“ fogja követni a Szlovákiai belpolitikát is, miután a szlovák kormány nemrég megbukott és szeptemberi, előrehozott választásokat jelentettek be.

Jourová a rendezvényen azt mondta, hogy Magyarországot gyakrabban kell számon kérni, különösen az Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt. Szerinte az európai politikusok „szükségtelenül finomkodó korrektséggel“ viseltetnek Magyarország iránt.

Az Európai Bizottság alelnöke a beszélgetésen azt is megerősítette, hogy az uniós végrehajtó testület folytatni fogja a Magyarország ellen indított jogállamisági eljárást.

(hu.euronews.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban