Na hlavný obsah

Hétfőn tartják a vadászgépekkel és a választások időpontjával kapcsolatos rendkívüli ülést

Rendkívüli ülését tartja február 27-én a törvényhozás, amelyen az előrehozott parlamenti választások korábbi időpontjának, illetve az Ukrajnának leszállítandó MiG-29-es vadászgépeknek a kérdését vitatja meg a plénum.

MIG-29-es vadászgépek.
Foto: TASR

Rendkívüli ülését tartja február 27-én, hétfőn a törvényhozás, amelyen az előrehozott parlamenti választások korábbi időpontjának, illetve az Ukrajnának leszállítandó MiG-29-es vadászrepülőgépeknek a kérdését vitatja meg a plénum.

A Boris Kollár házelnök által összehívott ülést a Robert Fico vezette ellenzéki Smer-SD kezdeményezte, és a Tomáš Taraba körül tömörülő képviselők is támogatták. A parlamentnek már a múlt héten tárgyalnia kellett volna az említettekről, de gyér képviselői részvétel miatt határozatképtelen volt.

A Smer-SD javasolja, hogy a törvényhozás rövidítse le a választási időszakot, az előrehozott választásokat pedig szeptember vége helyett már június 24-én tartsák meg.

A párt érvei szerint a korlátozott hatáskörrel bíró kormányzat nem jogosult az alapvető feladatok ellátására és az alkotmányos szervek megfelelő működésének szavatolására, s ebből fakadóan ezekre nem is képes. Ráadásul a Smer-SD képviselői szerint tettei azt jelzik, hogy nem kívánja tiszteletben tartani az alkotmány meghatározta korlátozásokat.

A Smer-SD egyúttal javasolja, hogy a parlament határozatban mondjon nemet a MiG-29-es vadászgépek tervezett, Ukrajnának történő átadására. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a kormány megbukott, ezért nincs felhatalmazása olyan alapvető bel- és külpolitikai kérdésekben dönteni, mint például az említett vadászgépek kérdése. A Smer-SD szerint a MIG-29-esek átadása alkotmányba ütköző.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban