Na hlavný obsah

Az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelő beszédet Putyin

"Történelmi változásokat élünk át, mindannyiunknak nagy felelőssége van abban, hogy megvédjük a történelmi földjeinket, és semlegesítsük a kijevi rezsimet" - mondta beszédében az orosz parlament két háza előtt Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Foto: AP

„Történelmi változásokat élünk át, mindannyiunknak nagy felelőssége van abban, hogy megvédjük a történelmi földjeinket, és semlegesítsük a kijevi rezsimet“ – kezdte február 21-i, kedd délelőtti beszédét az orosz parlament két háza előtt Vlagyimir Putyin.

Bár az orosz alkotmány előírja, hogy az elnöknek minden évben tartania kell egy évértékelőt, az utolsót 2021 áprilisában adta elő Putyin a képviselőknek. Az idei alkalomra külföldi vendégeket és képviselőket nem hívtak meg.

A beszéd időpontja azért is szimbolikus, mert közeledik az első évfordulója annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, emellett a donyecki és luhanszki szakadár köztársaságok elismerésének is most van az évfordulója.

„2014 óta küzd a Donbász az életéért és a nyelvéért, és a harcok azóta sem álltak le. Hittek abban, hogy Oroszország segíteni fog rajtuk, és eljön értük” – mondta a beszéde elején Putyin. Szerinte bár a „Nyugat” a minszki megállapodásokkal és hasonló békeegyezményekkel házalt, mint fogalmazott „a hátunk mögött egy teljesen más verziót terveltek ki”.

„Ahogyan azt láttuk Jugoszláviában, Szíriában és a Közel-keleten, a gyarmatosítás évszázadai nem múltak el nyom nélkül: így gondolkoznak a világról, és így kezelik a saját népeiket is.” – jelentette ki Putyin, hozzátéve, hogy ennek ellenére továbbra is nyitottak a nyugati országokkal folytatott dialógusra.

Ugyanakkor hozzátette: „Ezekre eddig csak hazug válaszokat kaptunk, valamint konkrét lépéseket is: a NATO terjeszkedését és a rakétarendszereik kiterjesztését.”

(CNN, TASZSZ, telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban