Na hlavný obsah

Még nincs egyezség az ukránok és a NATO között a vadászgépekről

Két napon át tárgyaltak az ukránok a NATO képviselőivel arról, hogyan kaphatnának vadászgépeket, de nem sikerült megállapodniuk. Azt viszont megígérte a katonai szövetség, hogy a harckocsikhoz pótalkatrészeket biztosít, és felgyorsítja a lőszergyártását.

Egy MIG-29-es vadászgép.
Foto: TASR/AP

Két napon át tárgyaltak az ukránok a NATO képviselőivel arról, hogyan kaphatnának vadászgépeket, de nem sikerült megállapodniuk.

Azt viszont megígérte a katonai szövetség, hogy a harckocsikhoz pótalkatrészeket biztosít, és felgyorsítja a lőszergyártását. A NATO szerint az ukránok naponta akár 10 ezer tüzérségi lövedéket is kilőnek, ami jóval több, mint amennyit a Nyugat legyártani képes ugyanennyi idő alatt.

Az ukrán vezetők hetek óta beszélnek arról, hogy csak akkor tudnának területeket visszafoglalni az oroszoktól, ha nagy hatótávolságú rakétákat és repülőgépeket kapnak.

Az Egyesült Államok és Németország az elmúlt hetekben kizárta repülőgépek küldését, Lengyelország viszont jelezte, hogy nyitott ezen a téren.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter kijelentette, hogy bízik abban, hogy végül sikerül meggyőzniük a nyugati országokat, úgy, ahogy az a Leopard 2 harckocsikkal kapcsolatban is történt.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban