Na hlavný obsah

Az isztambuli egyezmény haladéktalan ratifikálására szólította fel a tagállamokat az Európai Parlament

Az Európai Parlament felszólította Bulgáriát, Csehországot, Magyarországot, Lettországot, Litvániát és Szlovákiát hogy haladéktalanul ratifikálja az isztambuli egyezményt. Állásfoglalásában az EP elítéli, hogy például Lengyelország “de facto” abortusztilalmat vezetett be, és az egyezményből is ki kíván lépni.

Foto: europa.eu

Az Európai Parlament (EP) képviselői február 15-én, szerdán megszavazták a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezmény uniós ratifikálására felszólító állásfoglalást.

Az állásfoglalás emlékeztet, hogy az uniós bíróság döntése értelmében az európai uniós a tagállamokat tömörítő Tanács egyhangú határozata nélkül is ratifikálhatja az egyezményt.

A képviselők határozottan bírálják egyes tagállamoknak az egyezmény alkalmazása érdekében már meghozott intézkedések visszavonására irányuló kísérleteit. Elítélik továbbá, hogy egyes tagállamokban visszalépések történtek a nők jogai terén, például Lengyelország “de facto” abortusztilalmat vezetett be, és az egyezményből is ki kíván lépni.

Az állásfoglalás felszólította Bulgáriát, Csehországot, Magyarországot, Lettországot, Litvániát és Szlovákiát hogy haladéktalanul ratifikálja az egyezményt.

Az Európa Tanács 2011-ben fogadta el a nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményt, amely az első ilyen jellegű nemzetközi megállapodás a nők védelmében. A megállapodás 2014. augusztus 1-jén lépett hatályba.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban