Na hlavný obsah

Ukrajna, a migráció és a gazdaság voltak a legutóbbi uniós csúcs fő témái

Az uniós állam- és kormányfők rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozója Pénteken éjjeli két óra körül ért véget, az „est fényét” ezúttal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök emelte, de nem vitte el teljesen a showt.

Ukrajna, a migráció és a gazdaság voltak a legutóbbi uniós csúcs fő témái
Foto: TASR

Mostanra már maguk a diplomaták is megkérdőjelezik, hogy van -e bármilyen létjogosultsága a lassan heti rendszerességgel megrendezésre kerülő EU-s csúcstalálkozóknak. A legutóbbi tárgyalások jelentőségét azonban határozottan növelte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása, aki egy kisebb európai körút után érkezett a belga fővárosba, hogy az országának nyújtandó további fegyverszállítmányokról egyeztessen.

Az Európai Tanács ismételten hangsúlyozza, hogy az Európai Unió készen áll támogatni Ukrajna igazságos békét célzó kezdeményezését, amely Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartásán alapul.

Az Ukrajnának nyújtandó segítség mellett megállapodás történ abban is, hogy a határigazgatás hatékonyságának javítása érdekében kísérleti projektet indít ez EU a gyorsabb és méltányosabb menekültügyi eljárások lefolytatására.

Harmadik nagy téma a gazdaság helyzete volt, ezen a téren a vezetők megállapodtak abban, hogy lehetővé kell tenni a „célzott, ideiglenes és arányos“ támogatást annak biztosításra, hogy Európa a zöld technológiai termékek gyártásának helyszínévé váljon. A tagállamok vezetői legközelebb márciusban találkoznak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban