Na hlavný obsah

A készülő klímatörvény lehetővé tenné, hogy klímapereket indítsanak az állam ellen

A készülő klímatörvény a Heger-kabinet egyik legambíciózusabb reformja, amely többek között tartalmazza, hogy a polgárok a jövőben perelhetnék az államot klímaügyben.

Foto: TASR

Ideális esetben Szlovákia három évtizeden belül legfeljebb annyi üvegházhatású gázt termelne, amellyel a szlovák természet egyedül is elbír. Ezen cél teljesítését a közelmúltban bemutatott klímatörvényben foglaltakkal kívánják elérni.

A tárcaközi egyeztetésre bocsájtott javaslat lehetővé teszi klímaperek indítását az állam ellen, illetve létrehozza az ún. Klímatanácsot, amelynek feladata az egyes minisztériumok ellenőrzése lesz a klímatervek végrehajtásában – fogalmazott Ján Budaj (OĽaNO-s) megbízott környezetvédelmi miniszter, aki még Januárban terjesztette elő az első szlovákiai klímatörvényt.

„A törvényjavaslat célja, hogy más minisztériumokra is befolyást gyakoroljon, és valamilyen módon motiválja őket ágazati feladataik teljesítésére” – jegyezte meg Milan Zvara, a klímaváltozási és levegővédelmi osztály vezérigazgatója. Hozzátette: a közlekedéssel, az épületekkel, a mezőgazdasággal, a területhasználattal és az ipari folyamatokkal kapcsolatos ágazati célokról van szó.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Kultúra | Tudomány rovatban