Na hlavný obsah

A környezetvédelmi minisztérium hétfőn bemutatta az első szlovák klímatörvényt

A környezetvédelmi minisztérium előterjesztette az első szlovákiai klímatörvényt.

A környezetvédelmi minisztérium hétfőn bemutatta az első szlovák klímatörvényt
Ján Budaj, megbízott környezetvédelmi miniszter Foto: TASR/Jaroslav Novák

A tárcaközi egyeztetésre bocsájtott javaslat lehetővé teszi klímaperek indítását az állam ellen, illetve létrehozza az ú.n. Klímatanácsot, amelynek feladata az egyes minisztériumok ellenőrzése lesz a klímatervek végrehajtásában – fogalmazott Ján Budaj (OĽaNO-s) megbízott környezetvédelmi miniszter.

A cél az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 55 százalékos csökkentése 2030-ig az 1990-es szinthez képest, és minden ágazatra és minisztériumra vonatkozik.

Michal Kiča, a tárca államtitkára szerint az új törvény fontos eleme a korrekciós mechanizmus. A tárcáknak teljesíteniük kell azokat az ágazati célokat, amelyekért felelősek.

Ha egy minisztérium felelősségteljes és teljesíti a klímacélokat, akkor nem fizet büntetést, ha viszont felelőtlen, akkor a törvénynek tartalmaznia kell egy képletet, amely alapján kiszámítják a pénzbüntetést – tette hozzá Kiča.

„Ha nem teljesítjük a magunk által kitűzött célokat, és ennek következtében Szlovákiának más partnerektől kell megvásárolnia az elveszett kibocsátási kvótákat, az az adott minisztérium költségén történik” – mondta Kiča.

„A törvényjavaslat célja, hogy más minisztériumokra is befolyást gyakoroljon, és valamilyen módon motiválja őket ágazati feladataik teljesítésére” – jegyezte meg Milan Zvara, a klímaváltozási és levegővédelmi osztály vezérigazgatója. Hozzátette: a közlekedéssel, az épületekkel, a mezőgazdasággal, a területhasználattal és az ipari folyamatokkal kapcsolatos ágazati célokról van szó.

(Pátria Rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban