Na hlavný obsah

Minden ágazatban nőtt évközi szinten 2022-ben a átlagfizetés

Az átlagbér leginkább az alacsonyabb bérű ágazatokban, így a szálláshely-szolgáltatásokban, az építőiparban és a kiskereskedelemben nőtt - tájékoztatott a Statisztikai Hivatal.

Foto: Shutterstock

A 2022-es havi átlagfizetés átlagosan minden figyelemmel kísért ágazatban nőtt az előző év azonos időszakához képest. Leginkább az alacsonyabb bérű ágazatokban nőtt, mégpedig a szálláshely-szolgáltatásokban több mint 20%-kal (951 eurót ért el), az építőiparban 11,7%-kal (914 euró) és a kiskereskedelemben közel 11%-kal (972 euró) – tájékoztatott a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ SR).

Több mint 7%-kal nőttek a bérek a gépjármű-értékesítésben, illetve gépjárműjavításban, az iparban, a nagykereskedelemben, valamint a szállítmányozás és raktározás területén. A vendéglátóiparban, ahol a legalacsonyabb volt a bér és átlagosan mindössze 617 eurót ért el, éves összehasonlításban 6,4%-kal nőtt a nominálbér. A kiválasztott piaci szolgáltatásokban, valamint az információs és kommunikációs területen dolgozók fizetése 5%-kal volt magasabb.

A 2022. évi magas infláció azonban lefaragta a jövedelmeket, a reálbérek 10 megfigyelt iparágból 9-ben csökkentek. Csak a szálláshely-szolgáltatásban dolgozók bérei javultak az előző év azonos időszakához képest, mégpedig 6,7%-kal. A reálbérek éves szinten a legnagyobb mértékben az információs és kommunikációs ágazatban, közel 7%-kal, a kiválasztott piaci szolgáltatásokban 6,6%-kal, a vendéglátóiparban pedig 5,7%-kal csökkentek. A legkisebb reálbércsökkenést a kiskereskedelem (1,8%), és az építőipar (0,9%) jegyezte fel.

A 2022 decemberi havi nominális átlagbér évközi szinten az összes megfigyelt ágazatban nőtt. A legjelentősebben a szálláshely-szolgáltatásban nőtt, közel negyedével, 1021 euróra, miközben egyedüli ágazatként ebben a szektorban a reálbér is magasabb volt, 7,9%-kal. Az építőiparban is kétszámjegyű ütemben nőttek a bérek, 12,7 százalékkal 994 euróra. Reálcsökkenése a többi iparággal összehasonlítva a legelenyészőbb volt (2,4%).

A gépjármű-értékesítésben, illetve gépjárműjavításban 3,2%-kal, az információs és kommunikációs ágazatban közel 3%-kal, a nagykereskedelemben pedig 1,1%-kal nőtek nominális bérek, ugyanakkor mindhárom ágazatban a legjelentősebb, 10%-ot is meghaladó reálbércsökkenést könyveltek el.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban