Na hlavný obsah

Eltérnek a vélemények az EU-ban a határkerítések finanszírozását illetően

Miltiadisz Varvitsiotisz, az európai ügyekért felelős görög miniszter szerint a fizikai akadályok csökkentik a menedékkérők számát.

Eltérnek a vélemények az EU-ban a határkerítések finanszírozását illetően
Foto: TASR/Michal Svítok

Az EU-nak őszintének és nyitottnak kell lennie, és el kell ismernie, hogy a határkerítések működnek, és az Európai Bizottságnak (EB) ezt nem szabad elítélnie – nyilatkozta Miltiadisz Varvitsiotisz európai ügyekért felelős görög miniszter az EU Külügyi Tanácsának hétfői ülése kapcsán. Más EU-tagországokból származó partnereinek a találkozón megfogalmazott hozzáállása ugyanakkor eltérő volt.

Varvitsiotis azt kérte, hogy a határkerítések építését az uniós költségvetésből finanszírozzák. Szerinte a fizikai akadályok csökkentik a menedékkérők számát. Németország európai ügyekért felelős minisztere, Anna Lührmann úgy reagált, hogy országát nem győzik meg az ilyen javaslatok.

Laurence Boone, Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára úgy gondolja, hogy uniós pénz ugyan használható a külső határok védelmére, de nem „malterre és téglára, hogy abból kerítést építsenek“.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa pedig a múlt héten azt mondta, hogy az Európai Bizottság a nyomás ellenére sem akar fizetni kerítések vagy falak építéséért az EU külső határán. Hozzátette: a falak építése nem jó megoldás az Európai Unióban.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban