Na hlavný obsah

ANS: Nem kérhetnek díjat a rendelők az egészségügyi ellátásért

Több rendelő is vizitdíj bevezetését helyezte kilátásba februártól arra az esetre, ha a kormány részéről nem történik meg az ágazat pótfinaszírozása. A kórházszövetség elnöke ugyanakkor arra figyelmeztetett, a rendelők nem kérhetnek díjat az egészségügyi ellátásért, s nem is szabhatják azt annak feltételéül.

Foto: gettyimages

Nem kérhetnek díjat a rendelők az egészségügyi ellátásért, és nem is szabhatják azt az egészségügyi ellátás feltételéül – figyelmeztetett Marián Petko, a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) elnöke.

Mindezt annak margójára mondta Petko, hogy korábban több rendelő is jelezte, amennyiben a kormány nem rendelkezik az ágazat pótfinanszírozásáról, akkor februártól vizitdíjakat vezet be.

„Álláspontunk szerint nincs összhangban a törvénnyel mindaz, ami az elmúlt hetekben a díjakkal kapcsolatban elhangzott” – szögezte le Marián Petko.

Bár a kórházszövetség nem veti el teljesen a díjak bevezetését, úgy véli, azokat az államnak kell megszabnia és mindenki számára egységesen szabályoznia.

„Olyan világos, érthető törvényi keretre van szükség, amelyből egyértelmű, hogy mikor és mekkora díjat lehet kérni” – magyarázta Petko.

Az év elejétől rendelők tucatjai kértek pénzt a páciensektől a kivizsgálásokért, a megemelkedett üzemeltetési költségekre hivatkozva. Egyúttal pótfinanszírozást követletek az ágazatnak, figyelmeztetve, ha az állam nem növeli a járóbeteg-ellátás forrásait, több rendelő is csatlakozik hozzájuk.

Az egészségügyi minisztérium ezt követően január végén egy 283 millió eurós pórfinanszírozási keretről állapodott meg a rendelők képviselőivel, amelynek eredményeként Eduard Heger megbízott kormányfő szerint nem szabadna díjat felszámolni a pácienseknek.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban