Na hlavný obsah

Az államfő megtámadja az Alkotmánybíróságon a 363. § szövegét

"Meggyőződésem, hogy a 363. § jelenlegi megfogalmazása ... aránytalan mértékben sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét" idézi az államfőt a hivatal sajtóosztály.

Az államfő megtámadja az Alkotmánybíróságon a 363. § szövegét
Alkotmánybíróság Foto: TASR


A jövő hét elején Zuzana Čaputová köztársasági elnök beadványt nyújt be az Alkotmánybíróságához, hogy az eljárást kezdeményezzen a 363. §-nak az Alkotmánnyal és a nemzetközi egyezményekkel való összhangjáról – tájékoztatott az elnöki irpda.

„Meggyőződésem, hogy a 363. § jelenlegi megfogalmazása és a főügyésznek a § alapján biztosított jogkörök aránytalan mértékben sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét, és nem járulnak hozzá az igazságszolgáltatásba vetett bizalom építéséhez sem.
Maga az a tény, hogy egy ilyen súlyos eszköz, amely ellen nincs jogorvoslat, és amelynek a legfőbb ügyész általi alkalmazása vitát váltott ki az egész társadalomban, elegendő ok volt a büntetőeljárási törvénykönyv megfelelő rendelkezésének módosítására vagy pontosítására. Mivel az elmúlt időszakban nem volt politikai akarat a jogszabályok megváltoztatására, úgy döntöttem, hogy hatáskörömmel élve az Alkotmánybírósághoz fordulok ebben az ügyben.
Véleményem szerint a 363. § jelenlegi szabályozása az igazságszolgáltatás függetlenségének fent említett megsértésén, és így a hatalommegosztás elvének az igazságszolgáltatás kárára történő megsértésén túlmenően semmibe veszi az állampolgárok alapvető jogokat és szabadságokat érintő döntések felülvizsgálatához való jogát, sérti az áldozatok jogát a bűncselekmény hatékony kivizsgálásához, és sérti a bírói védelemhez való jogot.“
– idézi az államfőt a hivatal sajtóosztájának nyilatkozata. (Kancelária prezidenta SR )

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban