Na hlavný obsah

Változik a Szociális Biztosító díjszabása

A Szociális Biztosító az új évi biztosítási díjváltozásokra figyelmeztet.

Változik a Szociális Biztosító díjszabása
Foto: TASR

Ezekben a napokban a Szociális Biztosító (SP) értesítést küld az egyéni vállalkozóknak és más önálló vállalkozóknak (önfoglalkoztatóknak) a biztosítási díjak új összegéről a minimális és maximális adóalap 2023. január 1-jei változásával összefüggésben.

„Az egyéni vállalkozók összesen 174 817 értesítést kapnak postai úton, azaz levélben vagy elektronikus úton, ha elektronikus pénztárcát hoztak létre. A társadalombiztosítási intézmény 147 119 értesítést küld postai úton, további 27 698-at pedig e-pénztárcákra“ – mondta Martin Kontúr, a biztosító szóvivője.

      Idén január 1-je óta 174 463 egyéni vállalkozó esetében változik a minimális adóalap, további 354 főnek a maximális adóalap változása miatt kell módosítania befizetéseit. Az új minimális biztosítási díj 200,72 euró, a maximális díj pedig 2 810,11 euró havonta.

      Kontúr emlékeztetett, hogy a biztosítottaknak február 8-ig kell befizetniük az új járulékösszeget. „A társadalombiztosítási intézmény ugyanakkor azt ajánlja nekik, hogy ne felejtsék el időben kiigazítani a fizetési megbízást a bankban. Így elkerülhetik a hátralékokat, amelyek a jövőben negatívan hathatnak a betegségi és nyugdíjellátásra való jogosultság elbírálásakor“ – figyelmeztetett.

      A biztosító a felfüggesztett tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak is értesítést küld a biztosítási díj új összegéről, hogy tudják, mennyit kell fizetniük a felfüggesztés lejárta után. A 2023-ra vonatkozó új minimális és maximális adóalapokról részletesebb információk a társadalombiztosítási intézmény honlapján találhatók. (tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban