Na hlavný obsah

Szlovákiai politikusok és egyházi vezetők is nyilatkoztak az elhunyt pápáról

A köztársasági elnök az "erős hit emberének" nevezte XVI. Benedek pápát.

Szlovákiai politikusok és egyházi vezetők is nyilatkoztak az elhunyt pápáról
Foto: TASR/AP

A néhai XVI. Benedek pápára úgy emlékeznek majd, mint az erős hit emberére – írta közösségi oldalán Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke.

Boris Kollár házelnök (Sme rodina), szombaton sajnálatát fejezte az emeritus pápa halála miatt.

Eduard Heger (OĽANO) ideiglenesen megbízott miniszterelnök a közösségi hálón köszönetet mondott a szombaton elhunyt Benedek pápának az egyházért végzett szolgálatáért és áldozatos munkájáért.

Bár XVI. Benedek nem látogatott el Szlovákiába, a szlovákiai hívek nagyon szerették őt, és szívesen hallgatták, megfigyelték szelíd gesztusait, mosolyát és a rászorulók és szenvedők szükségletei iránti érzékenységét“ – így reagált Róma korábban lemondott püspökének halálhírére Bernard Bober metropolita, kassai érsek.

A pozsonyi Apostoli Nunciatúrán részvétnyilvánító könyv lesz kiállítva Benedek pápa halálának alkalmából – tájékoztatott a Szlovák Püspökkari Konferencia Sajtóirodája.

Stanislav Zvolensky pozsonyi érsek az emeritus pápa halálával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Szomorúan, de ugyanakkor az örök élet reményével fogadtam XVI. Benedek halálának hírét. Hálás vagyok neki mindazért, amit az egyházért és az emberiségért tett. Ő volt a bölcs és alázatos pásztor és az Úr szőlőskertjének gondnoka. Az élete nagy bátorítás volt számunkra“ – mondta Pozsony érseke.

Január 5-én, csütörtökön temetik XVI. Benedek nyugalmazott pápát. A szertartást, amely az egyszerűség jegyében zajlik majd, Ferenc pápa vezeti.

(tasr, Pátria rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban