Na hlavný obsah

Belpolitikai hírösszefoglaló Szilvássy Józseffel

Zuzana Čaputová megtartotta újévi beszédét, egyre többen támogatják az előrehozott választások gondolatát és a szlovákiai magyar politika egy emblematikus alakja távozott az év elején.

Belpolitikai hírösszefoglaló Szilvássy Józseffel

Egyedülálló időszakot élünk – mondta újévi beszédében Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Az államfő rámutatott, hogy a szlovák polgárok az ország történelme során még sosem kaptak lehetőséget arra, hogy három évtizeden keresztül demokráciában, szabadságban és önálló államban éljenek. Čaputová szerint a tavaly februárban kitört ukrajnai háború fényében a szabadságot és a biztonságot többé már nem fogjuk magától értetődőnek venni.

A választásra jogosultak 65 százaléka szerint a kormányválságot előrehozott választással kellene megoldani. Mindez a Median közvéleménykutató felméréséből derült ki. A megkérdezettek mindössze 22 százaléka gondolja úgy, hogy a lemondásban lévő kormánynak a választási időszak végéig hatalmon kellene maradnia. A 30-59 évesek, a középfokú végzettséggel rendelkezők, követelik legnagyobb arányban az előrehozott választás megtartását.

Hetvenhét éves korában, hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után 2022. december 30-án, pénteken elhunyt Duray Miklós szlovákiai magyar politikus, geológus, közíró és egyetemi tanár.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban