Na hlavný obsah

Visszahívta a Heger-kabinetet Zuzana Čaputová

Az államfő hangsúlyozta: tekintve a kormány átmeneti megbízatását, még 2023 első felében célszerű lenne megtartani az új választásokat.

Eduard Heger és Zuzana Čaputová 2022. december 16-án
Foto: SITA

Zuzana Čaputová államfő december 16-án, pénteken visszahívta a Heger-kormányt, és korlátozott jogkörű ideiglenes megbízatást adott Eduard Hegernek (OĽaNO) a kormányzásra.

A köztársasági elnök az elnöki palotában arra kérte Eduard Heger miniszterelnököt és a többi politikust, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a törvényhozás legkésőbb 2023. január végéig hozza meg az előrehozott parlamenti választások kiírásához szükséges határozatokat.

Kifejtette, tekintve az ideiglenes megbízatást célszerű lenne az előrehozott választásokra még 2023 első felében sort keríteni. Mint hangsúlyozta, ha a megbízott kormányzat ennek nem képes eleget tenni, akkor kész további alkotmányos jogköreiből fakadó lépések megtételére.

Az államfőegyúttal arra kérte Eduard Heger megbízott kormányát, hogy káosz helyett stabilitást hozzon az átmeneti időszakban. Mint mondta, elvárja, hogy a kabinet kellő felelősséggel áll a rá váró feladatok elébe.

A parlament december 15-én, csütörtökön vonta meg a bizalmat a Heger-kabinettől, emajd Boris Kollár (Sme rodina) házelnök és Eduard Heger kormányfő megbeszélést folyatott Zuzana Čaputová államfővel.

Kollár bejelentette, hogy a pártoknak meg kell egyezniük az előrehozott választás kihirdetéséről, melyre júniusban, esetleg már májusban sor kerülhet.

A kormány elleni bizalmatlansági indítványt az SaS kezdeményezte, Peter Pellegrini parlamenti képviselőinek segítségével.

(TASR, Pátria Rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban