Na hlavný obsah

Von der Leyen: többé nem tér vissza az olcsó orosz gázra alapuló üzleti modell

Európai Unió sikeresen reagált arra, hogy Oroszország 80 százalékkal csökkentette az uniós országokba irányuló gázellátást.

Von der Leyen: többé nem tér vissza az olcsó orosz gázra alapuló üzleti modell
Ursula von der Leyen Foto: TASR

Az Európai Unió több sikeres intézkedést tett azóta hogy Oroszország mintegy 80 százalékkal csökkentette az unióba irányuló gázellátást, azonban ennek ára van, és az olcsó orosz gázra alapuló üzleti modell nem fog már visszatérni – jelentette ki szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

Az elnök a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előkészítéséről szóló vitában elmondta, „az EU-nak az orosz zsarolások ellenére sikerült kompenzálnia a gázellátás csökkentését„.

„Diverzifikáltuk energiaforrásainkat, energiát takarítottunk meg, erősítettük a megújuló energiaforrások szerepét, az energiatermelő cégek extra profitját a kiszolgáltatott helyzetben lévő vállalkozások és háztartások támogatására fordítjuk, biogázt vásárolunk, és piaci korrekciós mechanizmust indítottunk el” – taglalta.

Felhívta a figyelmet, hogy Európa jelenleg magasabb fosszilis energia-importárakkal néz szembe, erre az egyetlen fenntartható megoldás a megújuló energiaforrások használata, ami nemcsak megfizethető, de helyben is előállítható, továbbá munkahelyeket teremt, és erősíti Európát a globális versenyben.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban