Na hlavný obsah

Ukrajna válaszcsapást mért, a magyar kormány vátót emelt

Az orosz-ukrán habárú frontjai decemberre vagy befagynak, vagy épp sárban úsznak, a háború politikai frontjain szintúgy egyfajta állóháború zajlik.

Ukrajna válaszcsapást mért, a magyar kormány vátót emelt

Az orosz hadsereg az elmúlt időszakban, de főleg a herszoni visszavonulást követően a dombaszi frontra koncentrálja támadókapacitásának nagyrészét. A haditudósítások szerint Bahmut városa körül mára elsővilágháborús hactereket idéző állapotok alakultak ki. A frontszakaszt lassan 8 éve erősítő és erődítő ukrán hadsereg viszonylag stabilan beásta magát, Oroszország ennek ellenére hetek óta fokozza törekvéseit, hogy ezen a ponton törjön át, holott nyíltforrású információk elemzése során is nyilvánvaló, hogy még Bahmut elestével sem omlana össze az ukrán védelem.

Ukrjan mindeközben sikeres dróntámdást hajtott végre két orosz légitámaszpont ellen, ezúttal viszont mélyen az orosz felségterületen belül. Drón támadás érhette a saratovi Engels-2 katonai légibázist, ahol az orosz légierő többek között Tu-160-as, Tu-95-ös, valamint Tu-22-es stratégiai bombázókat állomásoztat. Az izraeli ImageSat International műholdas felvételei szerint valószínűsíthetően legalább egy Tu-22M bombázó megsérült a támadásban.

Katonai elemzők szerint ukrajna elleni rakétacsapásokra adott válaszként tekinthetünk az ukrán dróntámadásra, amit az orosz média megpróbált ugyan kisebbíteni, de a tény, hogy az ukrán drónok képesek voltak több száz kilométert megtenni orosz légtérben már önmagában is az orosz legvédelem a feltételezettnél gyengébb képességeiről árulkodik.

A politikai harcok frontjain viszont továbbra is a magyar kormány tekinthető az egyik legaktívabbnak, már ha az Oroszország elleni szankciók fokozatos lassítása, megakasztása állítólag nem az orosz érdekek kiszolgálása, hanem valóban a szankciók objektív vizsgálata mentén kialakult vélemény.

A magyar kormány ugyanis nemrég megvétózta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós közös uniós hitelfelvételt is. Ehhez a pénzügyminiszterek keddi ülésén három jogszabályban kellett volna egyetérteni, de Varga Mihály pénzügyminiszter a 2021-2027-es közös költségvetési rendelet egyhangúságot követelő módosításánál jelezte, hogy ehhez nem járul hozzá, így a csomag egészét sem tudták elfogadni, bár egy elemét megszavazták.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban