Na hlavný obsah

Rendőrség: a Gorilla-ügy nyomozója megvádolta Jaroslav H.-t és másokat

Jaroslav H.-t a bűncselekményből származó jövedelem legalizálásának különösen súlyos bűncselekményével is vádolják

Rendőrség: a Gorilla-ügy nyomozója megvádolta Jaroslav H.-t és másokat
Foto: TASR

A Gorilla – ügy speciális  nyomozócsoportjának nyomozója Jaroslav H. üzletembert és négy másik személyt vádolt meg  bűnözői csoport alapításával, szervezésével és támogatásával. Jaroslav H.-t a bűncselekményből származó jövedelem legalizálásának különösen súlyos bűncselekményével is vádolják, erősítette meg a TASR-nek . Michal Slivka rendőrségi szóvivő. A Startitup portál szerint a Nemzeti Vagyonalap volt vezetője, Anna B. és a volt gazdasági miniszter, Jirko M. is vádlott.

Slivka szerint a nyomozó november 23-án, szerdán indított büntetőeljárást, és összesen hét személy ellen emelt vádat. Négy személyt vádolnak pénzmosás különösen súlyos bűncselekményével. Kettőt a z idegen vagyon kezelésével kapcsolatos kötelezettségek megszegésének különösen súlyos bűncselekménye miatt, és négyet az idegen vagyon kezelésével kapcsolatos kötelezettségek megszegésének folytatólagosan elkövetett különösen súlyos bűncselekménye miatt. „Ugyanezen a napon (november 23-án) az ügyet átadták a felügyelő ügyésznek“ – tette hozzá Slivka.

A Gorilla-akták állítólag a Penta pénzügyi csoport akkori vezetője, Jaroslav H. és politikusok közötti beszélgetéseket rögzítik állami üzletkötések  jutalékairól 2005 és 2006 között.  Anna B. és Jirko M. is érintett az ügyben. A Gorilla-dosszié 2011 novemberében került nyilvánosságra, amikor egy névtelen személy közzétette az interneten. Az akták tartalma ellenérzéseket váltott ki, amelyek az ügy szereplőivel szembeni tiltakozások és kritikák formájában nyilvánultak meg.

A Gorilla-felvételt 2018 decemberében találták meg a rendőrök Marian K. üzletember otthonában, akit Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának ügyével kötnek össze.  Lukáš Kyselica, a Gorilla nyomozócsoport akkori vezetője is megerősítette a felvétel hitelességét.  Alig egy évvel később több médium is megkapta az állítólagos hangfelvétel linkjét. Az ügy anyagát megsemmisítették – erősítette meg 2019-ben Anton Šafárik, a Szlovák Információs Szolgálat akkori vezetője. A hitelességét ezért nem lehetett megerősíteni – mondta.

Jaroslav H. ellen vádat emeltek a Gorilla-üggyel kapcsolatban 2020-ban is. December 1-jén tartóztatták le a Penta pozsonyligetfalui  székhelyén. Korrupcióval és pénzmosással vádolták, és több hétig előzetes letartóztatásban volt. A Főügyészség 2021. augusztus végén ejtette a vádakat. Az igazságügyi minisztérium később az állam nevében bocsánatot kért az üzletembertől  a jogtalan vádak és a fogva tartás miatt.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban