Na hlavný obsah

A különadó csökkenti a szlovák gazdaság támogatásának lehetőségét

A bankok különadó formájában történő újbóli megadóztatása jelentősen csökkenteni fogja a hitelezési mozgásteret és a bankszektor azon képességét, hogy stabilizáló hatást gyakoroljon az egész gazdaságra.

A különadó csökkenti a szlovák gazdaság támogatásának lehetőségét
A Szlovák Nemzeti Bank központja. Foto: TASR

A bankok különadó formájában történő újbóli megadóztatásának negatív hatása lényegesen nagyobb lesz, mint az állami költségvetés számára magasabb bevétel formájában jelentkező pozitív hatásai. Ezt állítja a Szlovák Bankszövetség (SBA), amely ma elutasította a bankok bevonását a különadóról szóló törvénymódosításba.

      „A bankszektor teljes mértékben tudatában van annak a nehéz helyzetnek, amellyel Szlovákia és más országok a kedvezőtlen gazdasági fejlődés következtében szembesülnek. A Szlovák Bankszövetség képviselői azonban a korábbi tapasztalatok alapján meg vannak győződve arról, hogy a különadó bevezetésének pozitív hatása az állami bevételekre csak rövid távú lesz, és nem hasonlítható össze azokkal a negatív következményekkel, amelyeket a különadó újbóli bevezetése gazdaságunk fejlődésére gyakorolna“ – közölte a Szlovák Bankszövetség.

      A szövetség nem ért egyet a javaslat elfogadásának módjával sem, amelyből szerinte hiányzott a szakértői vita és a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt hatás gondos mérlegelése. Az SBA ezért felszólította a parlamentet, hogy ne hagyja jóvá a különadóról szóló törvényt. 

      A SBA emlékeztetett arra, hogy a bankok az állami költségvetés legjelentősebb befizetői közé tartoznak, mivel 2010 óta 2 milliárd eurót fizettek be jövedelemadó címén, és további 1,3 milliárd eurót a bankadó révén. Ezen felül 2012 óta 167 millió eurót fizettek be a Betétvédelmi Alapba és 194 millió eurót az Európai Szanálási Alapba.

      A korábbi bankadót Igor Matović (OĽaNO) kormánya 2020-ban eltörölte a pénzügyminisztérium és a bankszövetség között létrejött egyetértési megállapodás alapján. Ebben az SBA tagjai vállalták, hogy minden évben megerősítik saját forrásaikat azáltal, hogy nem fizetnek osztalékot, növelik a vállalatoknak és a lakosságnak nyújtott hiteleket, valamint az állam és az állami részvétellel működő szervezetek finanszírozását. A SBA szerint az osztalékfizetés mellőzésével a bankok 829 millió euróval növelték saját tőkéjüket, és 6,06 milliárd euróval növelték a lakosságnak és a vállalatoknak nyújtott hiteleket.

      „A Szlovák Nemzeti Bank adatai alapján az idei év első kilenc hónapjában a teljes ágazat nettó nyeresége 572 millió euró. Mivel a nyereség az alapkamatok emelkedése és az infláció növekedése ellenére a 2021-es szinten maradt, a bankok nyereségének növekedésére vonatkozó érvelés nem helytálló“ – tette hozzá a Szlovák Bankszövetség. (tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban