Na hlavný obsah

Eltűnnek a járás megjelölések a rendszámtáblákról

Jelentős változásokon megy keresztül a közúti közlekedésről szóló törvény.

Eltűnnek a járás megjelölések a rendszámtáblákról
A járások megjelölésére szolgáló betűk megváltoznak januártól. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

A parlament jóváhagyta a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását. Mit jelent ez? Elsősorban kevesebb bürokráciát a járműtulajdonosok számára, és persze azt is, hogy jelentős változások jönnek a rendszámtáblák terén. Nem lesznek már járás megjelölések és a későbbiekben nem kell minden gépjárműeladás után rendszámtáblát cserélni, ha az autó más járásban lesz forgalomban.

Jogosítvány megszerzésén is történnek változások. Elektronikusan fog történni a vizsgázás a rendőrség és a járási bizottság erre kialakított szaktermeiben. A biciklisek biztonságán is próbál javítani a törvénymódosítás, a bukósisak viseletére is szigorúbb szabályok fognak vonatkozni.

Az ittas vezetésért járó büntetés szigorítása azonban még nem történt meg, de egyre inkább közbeszéd tárgya. A szakértők szerint a bűncselekmény elrettentő ereje nem megfelelő, mivel az utóbbi időben az ittas vezetés nagy problémát jelent. A közúti balesetek 13 százalékában közre játszik az, hogy a sofőr alkohol befolyása alatt ült a volánhoz.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban