Na hlavný obsah

Több tízezren tüntettek tegnap a prágai Vencel téren

Tegnap délután több tízezer tüntető gyűlt össze a prágai Vencel téren.

Több tízezren tüntettek tegnap a prágai Vencel téren
Foto: TASR

A Milion Chvilek, azaz Millió Pillanat egyesület tagjai által szervezett tüntetés a Csehország a félelem ellen elnevezést kapta. Az eseményt a félelem és az agresszió elleni-, valamint a szabadságért és demokráciáért vívott harc jegyében szervezték, felhívva a figyelmet az Ukrajnában történő borzalmakra.

A szervezők úgy nyilatkoztak, céljuk, hogy Ukrajna állampolgárai tudják, Csehország kiáll mellettük. Az egyesület alapítói úgy gondolják, a félelem, ami mostanában többek között Csehországban is általánosan növekedni kezdett könnyen megbénítja a szorult helyzetbe került embereket, amit sokan ki is használnak saját céljaik elérésére.

Az összegyűlt tömeg egy videóhívás keretein belül az Ukrán elnök feleségével Olena Zelenskával is felvette a kapcsolatot. Az Ukrajnának nyújtott segítség mellett a LMBTQ közösség melletti kiállás is szóba került a közelmúltban történt tragikus pozsonyi események következtében. Az esemény után Petr Fiala cseh miniszterelnök közösségi oldalára írt bejegyzésében mondott köszönetet minden szervezőnek és résztvevőnek.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban