Na hlavný obsah

Hogyan kezelik az energiaválságot az Európa Unió vezetői?

Jöhetnek a gáz árat leszorító uniós intézkedések, de a részletek továbbra is tisztázásra várnak.

Hogyan kezelik az energiaválságot az Európa Unió vezetői?
Foto: TASR/AP

Az európai uniós gázársapka bevezetése továbbra is kérdéses, de az energiahordozó árazását valahogyan mégis korlátoznák, hogy kiküszöböljék a piaci kilengéseket, erről is tárgyaltak a tagállamok vezetői a csúcstalálkozójukon. Az uniós vezetők új intézkedések bevezetésével tervezik kezelni a kontinens energiaválságát.

Az Európai Tanács megbízást adott az Európai Bizottságnak arra, hogy a gázársapkával szemben olyan konkrét határozatot terjesszen elő, amely a holland gáztőzsde árával összefüggésbe állapítaná meg az maximumokat. Az intézkedéseknek figyelembe kell vennie a különböző energiaszerkezeteket és a nemzeti körülményeket.

Az Európai Tanács a tanácskozás zárónyilatkozatában kijelentette, hogy az Oroszország a felelős a energia- és a gázválság kialakulásáért. 2023 elejére egy kiegészítő referenciamutatót kivánnak kidolgozni, amely pontosabban tükrözi a gázpiaci feltételeket. A javaslatok között szerepel az ún. dinamikus árfolyosó is, amely egy rövidebb távú megoldásként lehetne alkalmazni a növekvő energiaárak ellen és párhuzamosan tudna létezni a gázársapka mellett. A tervezett intézkedések nem érintik a hosszú távú gázszerződéseket.

Két ellentétes csoport alakult ki a tagállamok között az intézkedésekkel kapcsolatban. Az érintett államok többsége ragaszkodik az ársapkához. A másik csoport szerint pedig a piaci feltételekhez nem nagyon célszerű beavatkozni, mivel a gáz piaci ára az elmúlt időben csökkent.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban