Na hlavný obsah

Putyin a mostani rakéta és dróntámadásokkal az ukrán lakosságot próbálja megtörni

Ahogy azt már korábban megírtuk, az őszi esőzésekkel egyértelműen lassul az ukránok őszi offenzívája, ennek ellenére mind a herszoni, dombaszi mind a harkivi fronton továbbra is hevesek a harcok.

Putyin a mostani rakéta és dróntámadásokkal az ukrán lakosságot próbálja megtörni
Egy drón Kijev felett. Foto: TASR/AP

A kora őszi ukrán sikereket követően Oroszország tartalékosok mozgósításával próbálja kiegészíteni a keletkezett réseket. Különböző nyílt forrású elemzések egyre biztosabb bizonyítékokat gyűjtöttek arról, hogy az orosz hadsereg veszteségei valóban elérték a 60 ezret. Összehasonlításként, a Szovjetunió az 1979-1989 között zajlott afganisztáni intervenció során hozzávetőlegesen 14000 halottat és 53 ezer sebesültet veszített.

A frontokon elszenvedett veszteségek és a hadműveletek céljainak elérése kapcsán csalódott politikai-katonai vezetés a napokban újabb szakaszt indított a háborúban. A krími híd felrobbantását követően intenzív légi csapás érte Kijevet és több ukrán várost és bár ezt a lépést büntető jellegűnek is értelmezhetjük, a támadások nem értek véget. Sőt, Oroszország Iránból beszerzet 2400 darab Shahed-136  drónnal kiegészített saját drón flottájával most az ukrán infrastruktúra intenzív rombolásába kezdett, szakértők szerint ennek utóhatásaként a téli időszakban akár egy újabb ukrán menekülthullámra is megindulhat.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban