Na hlavný obsah

Mekkora esélye lehet Trumpnak az elnökválasztásakon az ellene folytatott perek tükrében?

A volt elnök jogi védelmének a költségeit adományozók adják össze.

Mekkora esélye lehet Trumpnak az elnökválasztásakon az ellene folytatott perek tükrében?
Foto: TASR/AP

Nem szűnnek a gomolygó felhők az USA volt elnökének, Donald Trump feje felett amelyek tovább borzolják az amúgyis kusza szálakat.  Gazdasági csalás miatt perelte be Trumpot és ezúttal három felnőtt gyermekét is New York állam főügyésze, aki több mint három éve folytat polgári nyomozást a volt amerikai elnök üzleti gyakorlatával kapcsolatban.

A vád szerint Trump szisztematikusan felülértékelte a saját ingatlanjait, amikor hitelt akart rájuk venni. A cél ezzel az volt, hogy minél nagyobb kölcsönöket tudjon venni a bankoktól. Később leértékelte ugyanezeket az ingatlanokat értékük alá, amikor arról volt szó, hogy adót kell vezetni. Az egész ügy pikantériája, hogy adományozók adják össze a milliárdos Donald Trumpnak az ellene folyó büntető és polgári perekre fordított jogi védelmének költségeit.

Adócsalás és banki csalás gyanúja ügyében évekig eltarthat ez a per, amely hatással lehet azon ambíciójára, hogy ismét megméretesse magát a 2024-ben esedékes választásokon. A volt elnök az eljárásra egyfajta politikai üldözésre tekint, aminek ő az elszenvedője. A hívei a viselt ügyei ellenére továbbra is támogatják.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban