Na hlavný obsah

Ellenzéki pártok: előrehozott választásokra van szükség

Peter Pellegrini szerint a koalíció kormányzóképtelenséget mutatja az, hogy nem tudják biztosítani a parlamenti ülés megnyitásához szükséges képviselők számát.

Ellenzéki pártok: előrehozott választásokra van szükség
Foto: tasr

„A kormánykoalíció még a parlamenti ülés megnyitásához szükséges összes képviselőjét sem tudta biztosítani. A megoldást az előrehozott választások jelentik.“ – jelentette ki Peter Pellegrini (Hlas – SD) független képviselő és volt kormányfő a szerdai parlamenti ülés megnyitására tett sikertelen próbálkozások után. Ezért arra szólította fel a parlamenti pártokat, hogy támogassák a Sme rodina által kidolgozott alkotmánymódosító javaslatot, amely lehetővé tenné az előrehozott választások kiírását.

Ezt követően szerinte tárgyalóasztalhoz kellene hívni a politikai pártokat, hogy megegyezzenek az előrehozott választások időpontjában. Ha az egyes pártok erre képtelenek lesznek, akkor ezt Zuzana Čaputová államfőnek kellene megtennie.

Ezek után szerinte kiírhatják a választásokat, és a megtartásukig olyan törvényeket lehetne elfogadni, amelyek segítik az embereket. Pellegrini hozzátette, el tudja képzelni, hogy az SaS-szel tárgyaljon Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter leváltásáról.

A Robert Fico vezette Smer-SD is az előrehozott választások mellett politizál. A Smer a soron következő parlamenti ülésen azt fogja javasolni, hogy első pontként az előrehozott választást lehetővé tevő alkotmánymódosításról tárgyaljanak. Fico ellenzéki obstrukciót helyezett kilátásba, ha nem módosítják elvárásai szerint az ülés programját.

A Szövetség sajtóközleményben fogalmazta meg kritikáját a kormánnyal szemben. A parlamenten kívül párt szintén szükségesnek tart egy olyan jogalkotási megoldást, amely lehetővé teszi a választási időszak lerövidítését és az előrehozott választások kiírását.

A képviselők jövő kedden gyűlnek ismét össze.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban