Na hlavný obsah

III. Károly színre lép

Milyen jövő vár a monarchiára?

III. Károly színre lép
Foto: TASR/AP

II. Erzsébet múlt csütörtöki halálakor egy percre megállt a történelem. 21 évesen tett igéretét betartotta azzal kapcsolatban, hogy az életét haláláig a nép szolgálatának szenteli. Két nappal az eltávozása előtt beiktatta az új miniszterelnököt Liz Truss személyében, így egy újabb viharból kormányozta ki a népét.

Liz Truss elmondhatja magáról, hogy frissen hatalomra került kormányfőként egy hét leforgása alatt két uralkodó is fogadta őt audiencián. A pénteki találkozón III. Károly beismerte a miniszterelnöknek tévékamerák előtt, hogy eljött a sorsfordító pillanat amitől retegett. III. Károly minden idők legkorosabb brit uralkodójaként lépett hivatalosan szombaton a trónra, királyként pedig nem kisebb feladat vár rá, mint hogy megpróbálja betölteni az édesanyja által hagyott űrt és megőrizze a monarchiát az utókor számára.

Hosszú ideig a királyi család egyik legnépszerűtlenebb tagja volt, s egykor még a saját édesanyja, II. Erzsébet királynő is úgy vélekedett, hogy elsőszülött fia nem alkalmas az uralkodásra. A közvélemény pozitívan értékeli azt, hogy visszatért Skóciából Londonba, és a népéhez sietett. A híresen kritikus brit sajtó támogatását is élvezi a jelenlegi gyásszal átszőtt közhangulatban. A fiatalabb korosztály számára is imponáló, hogy III. Károly a környezetvédelem és a fenntartható társadalom elkötelezett harcosa.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban