Na hlavný obsah

Sulíkék mentek, Matovič maradt

Heger mostantól kisebbségi kormány élén vezeti az országot.

Sulíkék mentek, Matovič maradt
Az SaS távozó miniszterei, Branislav Gröhling (b) oktatásügyi miniszter, Mária Kolíková (k) igazságügyi miniszter és Ivan Korčok (j) az SaS által jelölt külügyminiszter. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Pontot tett Richard Sulík (SaS) a hónapok óta tartó viszályok végére, négyes fogat helyett trojkaként folytatja a koalíció. A gazdasági miniszter és pártja tartotta magát a nyáron meghozott ultimátumához, így Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszer kormányban való maradásával, eldőlt, hogy hátat fordítannak a két éve megalakult koalíciónak. Sulík mellett lemondott a Szabadság és Szolidaritás másik három minisztere is. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy kik fogják betölteni a megüresedett pozíciókat.

A kormányválság a liberális párt ellenzékbe vonulásával még nem fog megoldódni egy csapásra. A kormányerők kisebbségbe kerültek a parlamentben, mivel 70 képviselő szavazata nem biztosítja az ország irányításához szükséges parlamenti többséget. A kormányzást csak az ellenzékkel kötött alkukkal tudják fenntartani, de több képviselő és miniszter kijelentette, hogy nem hajlandóak egyezséget kötni a fasiszta politikai pártok tagjaival. Az SaS helyzete sem lesz könnyű az ellenzékben, el kell kerülni, hogy összemossák azokkal a pártokkal, akiknek nem jó a megítélésük a demokratikus értékeket valló szavazóknál.

Heger által vezetett kisebbségi kormány iránti bizonytalanság könnyen hozhat magával egy bizalmatlansági indítványt a koalíció ellen. Az ellenzéki erők közül leginkább a szociáldemokraták szorgalmazzák az előre hozott választások kiírását. Alkotmányjogilag egy bonyolult folyamat az időközi választások kiírása, de fennáll a lehetősége, hogy választások során szavazzanak bizalmat egy új kormánynak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban