Na hlavný obsah

Az ellenzéki pártvezetők is megszólaltak az SaS távozásával kapcsolatban

Előrehozott választásokat szorgalmazza a Smer és a Hlas is.

Az ellenzéki pártvezetők is megszólaltak az SaS távozásával kapcsolatban
Foto: TASR/Martin Baumann

Szlovákiának azonnal előrehozott választásokra van szüksége – állítja a parlamenten kívüli Hlas-SD párt az SaS kormányból való távozása kapcsán. A Hlas szerint a kormánykoalíció véget ért, méghozzá nagy szégyennel, fiaskóval és teljes kudarccal. Az előrehozott választásokról szóló megállapodás esetén a Hlas-SD kész támogatni minden szükséges javaslatot, hogy segítséget fogadjon el az embereknek és a vállalatoknak. Erről Patrícia Medveď Macíková, a párt szóvivője tájékoztatta a TASR-t.

„Elképzelhetetlen, hogy a következő hónapokban további veszekedéseknek és sértődéseknek leszünk tanúi a parlamentben. Ezért felszólítom az összes parlamenti politikai pártot, hogy kezdjenek tárgyalásokat az előrehozott választások időpontjáról“ – mondta Peter Pellegrini pártelnök, független képviselő. Pellegriniék felszólították Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnököt, hogy haladéktalanul kérjen bizalmi szavazást a parlamenttől kormánya ellen.

Felszólítják továbbá Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, hogy az új miniszterek kinevezése előtt kérje a kormányt támogatni szándékozó képviselők 76 aláírását a miniszterelnöktől.

„Ha Eduard Heger nem adja át neki, akkor itt az ideje, hogy az államfő kezdeményezzen, és tárgyalásokat kezdjen a politikai vezetőkkel az előrehozott választásokról“ – hangsúlyozta Pellegrini.

Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD párt vezetője felszólította Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, hogy haladéktalanul írjon ki népszavazást, amely előrehozott választásokhoz vezethet. Fico erről a közösségi hálón tájékoztatott.

„A kormánykoalíció mai végleges felbomlása a kormánytagok abszolút alkalmatlanságának és az emberek érdekei figyelmen kívül hagyásának a megnyilvánulása a legnehezebb időkben, az áremelkedések és az ország szuverenitás vesztésének idején“ – mondta.

Fico azt állítja, hogy a Smer-SD legitim eszközt hozott létre az alkotmányos válság megoldására azzal, hogy petíciós akciót szervezett. „Nem kell mást tennie, mint október 29-re népszavazást kiírni, ami a kisebbségi kormány végleges bukásához, majd nem sokkal később előrehozott választásokhoz vezet“ – mutatott rá a Smer vezetője. Szerinte ez az egyetlen törvényes kiút.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban