Na hlavný obsah

Megfékezheti az energiaválságot a béke gázvezetéke?

Elkészült a Lengyelországot és Szlovákiát összekötő gázvezeték, ezzel jócskán emelve a két ország energiabiztonságát és csökkentve Oroszországtól való energiafüggőségét.

Megfékezheti az energiaválságot a béke gázvezetéke?
Eduard Heger (b) Szlovákia miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki (j) Lengyelország miniszterelnöke a két országot összekötő gázvezeték átadásán 2022. augusztus 26-án. Foto: TASR/Roman Hanc

Kétirányú gázvezeték köti össze Lengyelországot és Szlovákiát. Pénteken Eduard Heger (OĽANO) szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő átadta a két országot összekötő gázvezetéket, ami elősegíti Lengyelország és Szlovákia gázellátásának diverzifikálását.

A béke gázvezetéke ez, ellentétben a Nord Stream 1-es és 2-es gázvezetékekkel, amelyek Németország és Oroszország között épültek, destabilizálva ezzel Európa energiabiztonságát –  így összegezte az új energiahelyzetet a lengyel miniszterelnök a vezeték felavatásakor.

Az új vezeték hidrogénnel kevert földgáz szállítására is alkalmas. Váhatóan az ország gázszükségletet fedezni tudja ez a vezeték, azonban így is az a realitás, hogy szükség lesz megszorításokra az energiafogyasztás terén.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban