Na hlavný obsah

Belpolitikai hírösszefoglaló Szilvássy Józseffel

A koalíciós pártok pénteki egyeztetése sem oldotta meg a korábbi vitákat, az SaS kilépésével pedig felbomlik a négyes koalíció. Richard Sulík hétfőn Robert Ficova találkozott és egyeztetett több témában, Boris Kollás pedig be nyújtotta az előrehozott választásokkal kapcsolatos alkotmánytörvény tervezetét.

A koalíciós pártok pénteki egyeztetése sem oldotta meg a korábbi vitákat, az SaS kilépésével pedig felbomlik a négyes koalíció. Richard Sulík gazdasági miniszter, az SaS elnöke a megbeszéléseket követően közölte, hogy mivel az OĽANO elnökének távozására vonatkozó feltétel nem teljesült, Igor Matovič pénzügyminiszter marad, így az SaS miniszterei szerdán (augusztus 31-én), a kormány ülését követően benyújtják a lemondásukat. Viszont egyesek azt sem zárják ki, hogy Igor Matovič az utolsó utáni pillanatban váratlanul szintén beadja lemondását.

Minden esetre a Richard Sulík hétfőn Robert Ficova találkozott és egyeztetett. Hivatalosan az energiaválság kérdéseit vitatták meg, de szakértők szerint Sulík már az új politikai berendezkedés időszakára, vagy egyenesen az esetleges előrehozott választásokra készül.

Mindeközben Boris Kollás be is nyújtotta az előrehozott választásokkal kapcsolatos alkotmánytörvény tervezetét. Kolár már korábban is figyelmeztetett: „Ha nem tudunk majd kormányozni, törvényeket elfogadni, segíteni az embereken, akkor nem lesz értelme folytatni, és 150 új képviselő kell a törvényhozásba, akik képesek lesznek erre. Hozzátette, a remény akkor hal meg végleg, ha az SaS ténylegesen kilép a kormányból, akkor szeptember elején összeül a Sme rodina elnöksége és dönt a további lépésekről, jelenleg pedig ez pontosan ez várható a napokban.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban