Na hlavný obsah

Josep Borrell szerint Kína csak ürügynek használja Nancy Pelosi tajvani látogatását, hogy erőt demonstrálhasson

Az európai unió és az USA képviselői bírálják, hogy Kína Tajvan közelében hadgyakorlatozik.

Josep Borrell szerint Kína csak ürügynek használja Nancy Pelosi tajvani látogatását, hogy erőt demonstrálhasson
Josep Borrell Foto: TASR/AP

„Teljesen megalapozatlan, hogy ürügyként használják Nancy Pelosi látogatását a Tajvani-szorosban folytatott agresszív katonai tevékenységre. A törvényhozóink számára a nemzetközi utak normális és rutinszerű jelenségek”- fogalmazott Josep Borrell Twitter bejegyzésében az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell jelenleg Kambodzsában tartózkodik a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének találkozóján. A 10 tagú szövetség miniszterei szintén kiadtak egy nyilatkozatot: „a jelenlegi tajvani helyzet a régió destabilizációjához és végeredményben komoly, nyílt konfliktushoz és beláthatatlan következményekhez vezethet“– áll a nyilatkozatban.

Az Egyesült Államok felelőtlennek nevezte a hadgyakorlatot. „Ha egy hadsereg olyan aktivitásokat folytat mint rakétatesztelés, tüzérségi tesztelés, vadászgép gyakorlatok vagy hajó mozgások, mindig fennáll a lehetősége valamilyen incidensnek“ – mondta Jake Sullivan, az USA elnökének tanácsadója. Hozzátette, reméli, hogy Kína végsősoron felelőségteljesen jár majd el.

Tajvant Kína a saját államterületének tartja és igyekszik izolálni a diplomáciában. Kína tehát úgy tekinti bármilyen külföldi ország képviselőjének Tajvanra látogatását, mint a sziget függetlenségének elismerését. Ezért értelmezheti Kína Nancy Pelosi kongresszusi képviselő tajvani látogatását provokációként.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban