Na hlavný obsah

Beindult a gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken

Beindult a gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken Oroszország felől Németországba, egyelőre viszont kérdéses mennyi gázt kaphat majd Európába.

Beindult a gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken
Foto: TASR/AP

A vezetéket üzemeltető Nord Stream AG azt jelentette, hogy újraindították a gázáramlást. „Működik” – mondta rövidre fogva mondandóját a Nord Stream szóvivője az AFP-nek. Az üzemeltető szerint a szállított mennyiség felfuttatása eltart majd egy ideig.

Az 55 milliárd köbméteres éves szállítási kapacitású gázvezetéken a szállításokat július 11-én állították le A német oldalon attól tartottak, hogy Oroszország nem indítja újra a gázexportot, mert így akarja megbüntetni európai vásárlóit azért, mert Ukrajnát támogatják.

A németországi hálózatot szabályozó hatóság vezetője, Klaus Müller a Twitteren azt közölte, hogy az orosz Gazprom csütörtökön a vezeték kapacitásának csak mintegy 30 százalékára jelezte a csütörtöki szállításokat.

Az európai tározók 65 százalékos telítettségen vannak, azonban az ellátásbiztonsághoz, különösen télen, szükséges a folyamatos orosz import fenntartása.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban