Na hlavný obsah

Putyin a „gáz fegyver” használatára is késznek látszik

Az előre eltervezett időre befejezéséhez érkezett az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezeték karbantartása.

Putyin a „gáz fegyver”  használatára is késznek látszik
Foto: energynews.pro

A Nord Stream AG szóvivője szerint nincs akadálya, hogy csütörtökön újra meginduljon a gázszállítás. Amennyiben ez nem történik meg az üzemeltető társaságnak tájékoztatnia kellene a piacot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este utalt arra, hogy a karbantartás után megindulhat a gázszállítás. „A Gazprom teljesíti kötelezettségeit, mindig is teljesítette azokat, és továbbra is teljesíteni fogja minden kötelezettségét” – idézte Putyint az Interfax orosz ügynökség.

Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a szállított földgáz mennyisége tovább is csökkenhet. Az AP hírügynökség szerint Vlagyimir Putyin újfent a Nyugatot hibáztatja, amiért az orosz földgáz Európába történő áramlása jelentősen lecsökkent.

„Teljesen világos, hogy Moszkva geopolitikai okokból csökkenti a [gáz]szállítást – európai gázválságot akar előidézni ezen a télen, hogy Európát olyan szintre kényszerítse, hogy csökkentse Ukrajnának nyújtott támogatását”

– mondta Tim Ash, a Bluebay vezető stratégája.

Putyin kihangsúlyozta, hogy ha Oroszország nem kapja vissza a Kanadában megjavított turbinát, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy július végén ismét jelentősen, napi 30 millió köbméterre esik vissza a szállítási kapacitás. Az Északi Áramlat-1 gázvezeték elméletileg több mint 167 millió köbmétert képes szállítani naponta.

A Blomber szerint viszont, az érintett vezeték hat turbinával rendelkezik, a karbantartás miatt leállított négy turbinából kettőt már megjavítottak és csupán egy sorsa maradt függőben. Az Kanadába küldött szerkezet viszont hamarosan Németországban érkezik. Vagyis elméletileg a gázvezeték a karbantartási munkákat követően, a „túszul ejtett” turbina nélkül is képes több mint 50%-os teljesítményre.

(mti/bloomberg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban