Na hlavný obsah

Matovič új pajtásai: A fasiszták és az OĽANO kapcsolata

Nemrég a pénzügyminiszternek sikerült maga mögé állítania 77 képviselőt és a parlament elfogadta a családok megsegítését célzó, úgynevezett inflációellenes csomagot.

Matovič új pajtásai: A fasiszták és az OĽANO kapcsolata
Igor Matovič igazítja a 200 eurós családsegítő támogatásról szóló molinóját a sajtótájékoztatója előtt, 2022. június 22-én. Foto: TASR/Martin Baumann

Azon túl, hogy a törvénycsomag rengeteg problémás pontban is sántít, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter miután ellenállásba ütközött a koalíción, de a pártján belül is, a fasiszta ellenzéki képviselők támogatását hívta segítségül ötlete realizálásához.

Nem ez az első eset, hogy az OĽANO politikusai a zöldingesek kegyeit keresve érik el, hogy a vitás javaslatok előrébb kerüljenek. Kotleba – majd a „nemzetvezető” pártjából kivált Republika – szélsőségesen nacionalista, neonáci attitűddel is megspékelt, több bűntetőperben is főszerepet kapó képviselői most, hogy Robert Fico egyre inkább az előrehozott választások felé löki a közvéleményt, keresik a lehetőséget, hogy jobb színben tűnjenek fel. Igor Matovič pedig szemmel láthatóan most sem méri fel lépései hozadékát, nem számol az esetleges járulékos veszteségekkel.

Miért legitimizálják a neonácikat és vajon tisztában vannak-e az OĽANO politikusai azzal, hogy ezzel a hozzáállásukkal azon túl, hogy a szélsőségesek szekerét is tolják, saját maguk alatt is vágják a fát, ha esetleges előrehozott választásokra kerülne a sor?

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban