Na hlavný obsah

Belpolitikai hírösszefoglaló Szilvássy Józseffel

Igor Matovič sikeresen megtörte az államfő vétóját, majd miután tovább ekézte Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert, nagy látványosan, mosolyogva békejobbot nyújtott az SaS-nek. A kormány rábólintott, hogy a magyarságukat második nemzetiségként vállalókat is hozzászámolják a felvidéki összmagyarsághoz.

A pénzügyminiszternek sikerült maga mögé állítania 77 képviselőt és a szerdán sikeresen megtörte az államfő vétóját, és elfogadtatta a családok megsegítését célzó, úgynevezett inflációellenes csomagját. Az államfő várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul.

Mindeközben a kormánykoalíció továbbra is a házon belüli pengeváltásoktól hangos. A minap Igor Matovič pénzügyminiszter arra kérte Sulíkot, tegyék félre a nézeteltéréseiket és működjenek együtt. Eduard Heger kormányfő és a pénzügyminiszter is elnézést kért az SaS-től szombati sajtótájékoztatójukon, szeretnék, ha az SaS visszatérne a koalíciós tanács üléseire.

A kormány rábólintott, hogy a magyarságukat második nemzetiségként vállalókat is hozzászámolják a felvidéki összmagyarsághoz, így a szlovákiai magyarság hivatalosan 456 148 lelket számlál. Ezzel pedig a kisebbségi kormánybiztos hivatala mellett létrejött munkacsoport ajánlását fogadta el a kormány. A döntés azért is fontos, mert a kisebbségi nyelvhasználatot befolyásoló törvények lakosságarányhoz kötöttek.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban