Na hlavný obsah

Csökkennek az orosz gázszállítások Európába

Szlovákiában 50 százalékkal csökkent a beérkező gázmennyiség - erről tájékoztatta az orosz fél az SPP-t.

Csökkennek az orosz gázszállítások Európába
Foto: TASR/AP

Péntekre az orosz gázszállítások már hatvan százalékkal csökkentek Németországba és ötven százalékkal Olaszországba, Franciaországba pedig már egyáltalán nem jut el Németországon keresztül orosz gáz. Németország felé a hét eleje óta két lépésben 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 vezetéken a gázszállítást a Gazprom. A németországi gázszállítások csökkentését azonban technikai okokkal indokolta.

Az Északi Áramlat-1 vezetéken ugyanis az elvégzendő gépészeti karbantartási munkákat a Gazprom állítása szerint a Siemens nem fejezte be. A Siemens pedig közölte, hogy az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók miatt nem tudja leszállítani a karbantartás alatt álló berendezéseket.

A szlovák SPP gázszolgáltató vállalatot a szállítások 50 százalékos csökkentéséről tájékoztatta péntek az orosz fél. Ugyanakkor az ukrán szállítási rendszerüzemeltető adatai szerint az Ukrajnából a nagykaposi határátkelőhelyen keresztül Szlovákiába érkező gázmennyiség napi 36,9 millió köbméter volt péntek reggel, ami nem változott csütörtökhöz képest.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban