Na hlavný obsah

Illegális bevándorlás – Frontex: megháromszorozódott az illegális határátlépések száma a nyugat-balkáni régióban

Nőtt a Nagy-Britannia felőli átjutási kísérletek száma is.

Illegális bevándorlás – Frontex: megháromszorozódott az illegális határátlépések száma a nyugat-balkáni régióban
Foto: TASR/AP

Továbbra is növekszik a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain, legkiemelkedőbb a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonal, ahol a múlt év azonos időszakához képest háromszor annyi, több mint 40 ezer illegális határátlépést jegyeztek fel január és május között – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex hétfőn.

A varsói központú uniós ügynökség tájékoztatása szerint január és május között mintegy 86 420 illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 82 százalékkal több, mint a tavalyi év első öt hónapjában.

Májusban a Frontex adatai szerint mintegy 23 500-an próbálták meg szabálytalanul átlépni az EU valamely külső határát, ami 75 százalékos növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest. A Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is egyre többen kísérelnek meg átjutni a szigetországba.

Nagyjából 17 243 ilyen kísérletet regisztráltak a csatorna mindkét partján, ami 122 százalékos növekedést jelent 2021 azonos öthónapos időszakához képest.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban