Na hlavný obsah

Meddig merészkedik el Moszkva, ha az eddigi módon és eddigi eszközökkel nem tudja térdre kényszeríteni Kijevet?

Egyre inkább elhúzódó jelleget ölt az orosz-ukrán háború és akár 2022 végéig is eltarthat.

Meddig merészkedik el Moszkva, ha az eddigi módon és eddigi eszközökkel nem tudja térdre kényszeríteni Kijevet?
Foto: TASR

A legpozitívabb jóslatok szerint akár ez év végéig is elhúzódhat a háború Ukrajnában. A kelet-ukrajnai Szeverodonyeck jelenleg a harcok egyik gyújtópontja, a városért vívott harc napról napra változó, hullámzó. Az oroszok rakétatüzérséggel lövik a várost és környékét, az ukránok az ipari negyedet védik, folyamatos az utcai harc.

A kelet-ukrajnai fronton csak az elmúlt 24 órában 7 támadást vert vissza az ukrán hadsereg, ami folyamatos nyugati segítséget sürget. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság nagyhatótávolságú mobil rakétarendszerek szállítására szánta el magát. Ezzel ellensúlyozva a hasonló orosz fegyverek számbeli fölényét.

Putyin a nyugati lépésre a várható módon, ezúttal is fenyegetéssel reagált. Az angol hírszerzés információi szerint az orosz elnök taktikai szinten is beleszól háborúba, így bizonyos szempontból érthető az a felháborodás, amit a precízebb fegyverek megjelenése váltott ki.

Mindezek mellett az orosz vezető egészségi állapota és az orosz fegyveres erők a vártnál gyengébb teljesítménye arra enged következtetni, hogy az agresszor tovább fogja fokozni offenzív tevékenységeit.

Az eddigi eredményekből a hadicélok folyamatos újratervezése látszik. A nyugati vezetők folyamatos diplomáciai próbálkozásai és egy hangsúlyosabb ukrán közeledési óhaj talán a tárgyalóasztalhoz csalhatná Moszkvát, amennyiben Putyin tábornokai végre a sarkukra állva szembesítenék az elnököt az eddigi háború hatalmas árával.

Középtávon bár egy ukrán visszakozás jelentené a konfliktus enyhülését, az eddigi nyilatkozatok alapján Putyin egész Ukrajnára igényt tart. A NATO feladata a jelen helyzetben a harci és diplomáciai lépések vörös vonal mögötti tartása úgy, hogy mindeközben ellenlépéseikre reagálva az orosz vezetés se veszítse el a fejét.

Utóbbi számára ugyanis egyre nyilvánvalóbb, hogy középtávon visszaüthetnek és komoly károkat okozhatnak ugyan a nyugati szankciók, főleg Kelet-Európának, hosszútávon viszont Oroszország akár Kína zsebébe is csusszanhat, akkor pedig nagyhatalmi státusza nem lesz több formalitásnál, mert a gazdaság drótjait Peking rángatja majd, aki pedig bár nyugatellenes, de már csak gazdasági céljai miatt is békepártibb.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban