Na hlavný obsah

Utasszállító hajóból kiszivárgó olaj okozott szennyezést Bősnél

Még áprilisban egy svéd utasszállító hajóból kiszivárgó olaj mintegy nyolc kilométer hosszú foltot hagyott a vízfelszínen Bősnél.

Utasszállító hajóból kiszivárgó olaj okozott szennyezést Bősnél
Foto: folyamhajo.hu

Szakértők a mostani esetnél még idejében sikerült a szennyezést felfedezni, a forrását lokalizálni, így megelőzhették a folt további terjedését. Fodor Péter biológus, a DunaVit társulás egyik alapító tagja azt mondja, a teljesebb képet nézve azonban az ilyen eredetű szennyezéseknek lehetnek katasztrofális hatásai is.

A kőolajszármazékok, amelyek a Föld múltjának bizonyos időszakában jöttek létre, napjainkban a mélyben nyugszanak. Viszont, amint az emberi tevékenység a felszínre hozza őket, számtalan problémát okozhatnak. A vízre, vízbe került kőolajszármazékok több fronton is leterhelik környezetünket.

Az olaj általánosságban a víz felszínén úszik, elzárva a napfény útját a víz alsó rétegeibe, meggátolva ezzel a fotoszintézist, a kis testű vízi élőlények gázcseréjét, az oxigénforgalmat, és a légzésüket is. Ez alapjaiban rengeti meg a vízi táplálékláncot, így közvetve annak felsőbb szintjeit sem kíméli.

Tudomásunk szerint nem érte nagyobb kár az élővilágot Bősnél. Ez az eset eltörpül az évtizedes, évszázados hatásokhoz, veszélyekhez képest, amelyeknek a folyó és környezete ki van téve – jelenti ki Fodor Péter. (ujszo.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban