Na hlavný obsah

A Legfelsőbb Bíróság keddi ítéletében bűnösnek mondta ki Dušan Kováčik volt különleges ügyészt a Takáč-banda segítésében

A bíróság nyolc év feltétel nélküli szabadságvesztésre ítélte, a büntetés letöltésének legenyhébb végrehajtási módját, vagyis fogházbüntetést rendelt el, emellett 100 ezer euró bírságot szabott ki az elítéltre.

A Legfelsőbb Bíróság keddi ítéletében bűnösnek mondta ki Dušan Kováčik volt különleges ügyészt a Takáč-banda segítésében
Foto: TASR

Kováčikot korábban nem jogerősen már elítélték bűnszervezet létrehozása, működtetése és támogatása, továbbá csúszópénz átvétele, hivatali jogkörökkel való visszaélés, valamint bizalmas és minősített adatokkal való visszaélés miatt.

A bűnszervezettel kapcsolatos előző ítéletet a Legfelsőbb Bíróság megszüntette, az ellene felhozott többi vádpontban bűnösnek találta. A vád szerint egyebek mellett 50 ezer euró kenőpénzt vett át azért, mert közbenjárt a Takáč-banda főnökének tartott Ľubomír Kudlička vizsgálati fogságának megszüntetése érdekében.

A bíróság emellett abban is bűnösnek találta, hogy információkat szolgáltatott ki a vizsgálati iratokból. Dušan Kováčik 2004 szeptemberétől 2020 novemberéig vezette a Legfőbb Ügyészi Hivatalt. 2020 októberében vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség.

Nem sokkal azután, hogy büntetőeljárás indult ellene, lemondott posztjáról. Tavaly nem jogerősen 14 év letöltendő szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte a Speciális Büntetőbíróság (ÚŠP). Az ítélet ellen fellebbezett. (TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban