Na hlavný obsah

A G7-e országok az orosz energiafüggőség ellen foglaltak állást

A G7-es országok (Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Egyesült Államok) vezetői „fokozatosan megszüntetik” az orosz energiafüggőséget, és kampányt indítanak „az orosz elit” ellen - döntött a hét ország vezetője, miután videókonferencián „találkoztak”, hogy megemlékezzenek a második világháború végéről.

A G7-e országok az orosz energiafüggőség ellen foglaltak állást
Foto: Shutterstock

„Hetvenhét évvel később Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, hogy megtámadja Ukrajnát egy provokálatlan agressziós háborúban. Cselekedetei szégyent hoznak Oroszországra és népének történelmi áldozataira“ – fogalmaztak közös nyilatkozatukban.

A G7-ek tanácskozásához csatlakozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Eközben Putyin győzelem napi üzenetében náci szennyről írt. Az orosz elnök a Kreml honlapján közzétett üzenetében gyakorlatilag lenácizta az ukránokat: kötelességnek nevezte a nácizmus újjáéledésének megakadályozását, a donyecki és luhanszki vezetőknek pedig azt írta, „ma katonáink, csakúgy, mint őseik, vállvetve harcolnak azért, hogy felszabadítsák szülőföldjüket a náci szennytől.”

(hvg.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban