Na hlavný obsah

Legutóbbi háborús események – röviden

A háború 71. napjának jelentősebb eseményei.

Legutóbbi háborús események – röviden
Foto: TASR/AP

Pénteken is folytatódtak Mariupolban az evakuálások, de csak 50 embert sikerült kimenekíteni az Azovsztal acélműből. Az ukránok szerint azért ment ilyen lassan az evakuáció, mert az oroszok megsértették közben a tűzszünetet.

Az Azovsztalban lévő katonák pénteken sem adták meg magukat, Zelenszkij azt mondta, hogy próbálnak megoldást találni rá, hogy ki tudják menteni a katonáikat. Meg nem erősített jelentések szerint találat érhetett egy újabb orosz hadihajót, a Makarov Admirális nevű fregattot.

Az Amnesty International helyszíni vizsgálata szerint erős bizonyítékok vannak arra, hogy az oroszok háborús bűnöket követtek el Kijev mellett.

Dmitrij Medvegyev szerint „bátor lépés”, hogy Orbán Viktor nem támogatja az orosz energiatermékekre vonatkozó uniós embargót.

Oroszország azt állítja, nem fog atomfegyvert használni Ukrajnában. Zelenszkij hajlandó lehet elfogadni a Krím orosz ellenőrzését a békerendezés részeként. Az ukrán elnök szerint eddig több mint félmillió embert deportáltak az oroszok.

Az ukránok nem zárják ki, hogy újabb támadás érheti Kijevet. A főváros polgármestere arra kérte a helyieket, hogy az orosz nemzeti ünnep idejére vasárnap maradjanak otthon.

(telex.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban