Na hlavný obsah

Hogy áll a háború a szomszédban a konfliktus 62. napján?

Orosz külügyminiszter a NATO oroszország elleni háborújáról beszélt. Az ukránok szerint nem nyílt meg a humanitárius folyosó a mariupoli acélgyárból.

Hogy áll a háború a szomszédban a konfliktus 62. napján?
Foto: TASR/AP/Alexei Alexandrov

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel vasárnap Kijevben. Ez volt az első hivatalos amerikai látogatás az országban az orosz invázió kezdete óta. A két amerikai miniszter egy újabb 300 milliós dolláros haditámogatást ajánlottak fel Ukrajna számára a találkozó során. Oroszország a hír hallatán figyelmeztetést küldött az Egyesült Államoknak, hogy ne küldjenek több fegyvert Ukrajnának. A washingtoni orosz követ szerint a fegyverszállítmányok tovább növelik a konfliktus tétjét. Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter a Rosszija állami televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy a NATO Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányaival lényegében háborút folytat Oroszországgal szemben.

Eközben az oroszok igéretet tettek arra, hogy megnyitják a humanitárius folyosót a civilek számára a mariupoli Azovsztav-acélgyárból. Az ukránok állítása szerint ez nem történt meg. Az ukrán hatóságok az eddigi tapasztalataik alapján nem bíznak meg az oroszok által felajánlott biztonsági garanciákban, mivel a háború folyamán többször nem tartották be az előzetesen megigért fegyverszüneteket. Az oroszok által folyamatosan bombázott acélművek területén becslések szerint 1000 civil tartózkodik.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban