Na hlavný obsah

Megkezdődött az új vakcinával való oltás Szlovákiában

Novavax oltóanyaga megfelelő alternatíva lehet azok számára, akik a COVID-19 elleni védőoltást eddig elutasították.

Megkezdődött az új vakcinával való oltás Szlovákiában
Foto: TASR

Az eddig használt Covid-19 elleni vakcinákkal szemben a Novavax új oltóanyaga fehérje alapú. Ezen az elven működnek az influenza és a hepatitis elleni védőoltások is, magyarázta még korábban Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.  A minisztérium tájékoztatása szerint a vakcina azok számára is alkalmas, akiknek a korábban engedélyezett vakcinákat nem ajánlotta az orvos. Ugyanakkor Peter Sabaka infektológus szerint az oltáselleneseket is meggyőzheti, mivel más elven működik, mint az eddig használt vakcinák.

„Közvetlenül az izomba fecskendezik a koronavírus S-proteinjét, és nem az mRNS-ét vagy DNS-ét. Vagyis azok, akik valamilyen génmanipulációtól félnek, ami természetesen nem megalapozott félelem, de vannak, akik ettől tartanak, számukra ez a vakcina szimpatikusabb és megfelelőbb lehet“

– mondta az infektológus.

Miloslav Bahna a Szlovák Tudományos Akadémia szociológusa ezzel szemben nem gondolja úgy, hogy az oltás iránti érdeklődés ennek köszönhetően növekedne. Rámutatott a Szputnyik V vakcina esetére, amely szintén nem győzött meg nagyszámban embereket, és az elvárások akkor hasonlóak voltak.

„A második tényező, hogy az embereknek az az érzése, a járvány véget ért“

– tette hozzá a szociológus.

Péntektől az új vakcina elérhetővé válik az eperjesi kórházban, és hétfőtől az ország 46 pontján lesz elérhető. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint 1771 személy regisztrált az új vakcinára, 130-an már kaptak időpontot. A vakcina első, vagy emlékeztető oltásként is alkalmazható.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban