Na hlavný obsah

Már több mint 1,7 millióan menekültek el Ukrajnából

Kedden eléri a kétmilliót a háború elől menekülő ukránok száma

Már több mint 1,7 millióan menekültek el Ukrajnából

Hatalmas hiányokhoz és migrációs mozgásokhoz vezethet az orosz invázió nyomán kialakult ukrajnai humanitárius válság, amelynek következményeit még akár évekig is érezhetjük – figyelmeztetett hétfőn a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének elnöke. Virtuális sajtótájékoztatóján Francesco Rocca hangsúlyozta: számítani lehet arra, hogy az ukrajnai konfliktus az elkövetkezendő években Európa legsúlyosabb humanitárius válsága lesz.

„A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma és a szükségletek óriásiak, és tovább nőnek mind Ukrajnán belül, mind az országon kívül”

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy Ukrajnában millióknak azonnali ivóvízre és élelmiszersegélyre van szükségük, a járhatatlan utak és az elektromos hálózatok leállása miatt pedig sokan maradtak orvosi segítség nélkül. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint már több mint 1,7 millióan menekültek el Ukrajnából, több mint a felük Lengyelországba.

Az Ukrajnából menekülők száma kedden eléri a kétmillió főt – írta meg a Twitterén Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetője. Grandi korábban azt mondta, hogy az Ukrajnából érkező menekültek második hulláma még az elsőnél is kiszolgáltatottabb lesz, ekkor ugyanis már olyanok fognak érkezni, „akiknek sem erőforrásaik, sem kapcsolataik nincsenek, és nem marad más választásuk, mint a menekülés.”

(mti,hvg.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban